pobresa energètica

Pobresa Energètica

La pobresa energètica afecta a més del 10% de la població, que es troba amb dificultats fer front al pagament de les factures de la llum, el gas o l’aigua. Famílies que no poden mantenir la llar a una temperatura adequada o una bona sanitat.

Aquesta problemàtica ha anat evolucionant al llarg dels anys. Fa menys de deu anys, es parlava de talls d’electricitat que afectaven més d’1,4 milions de famílies en 2012. Aquest any, els talls d’aigua en l’àrea Metropolitana de Barcelona, es van triplicar respecte al 2011, arribant a més de 72.000 casos.

Són massa les famílies que es veuen obligades a decidir entre pagar la hipoteca, l’energia i l’aigua o alimentar als seus nens. Això comptar el col·lectiu de persones a les quals, per motius de salut, un tall en el subministrament posa en greu perill la seva vida.

Malgrat tot això, l’oligopoli energètic, lluny de sofrir la crisi, augmenten els seus beneficis any rere any i no dubten a incrementar tarifes, provocant, si cap, més talls de subministraments per factures impagades.

Davant aquesta situació, en 2014, la PAH, l’APE (Aliança contra la Pobresa energètica) i l’Observatori DESC, iniciem una ILP Habitatge que va acabar per convertir-se en la Llei 24/2015. Una llei d’emergència, pensada per acabar amb els desnonaments i els talls d’aigua, llum i gas.

Amb l’entrada en vigor de la Llei 24/2015, la situació a Catalunya ha canviat radicalment, experimentant un gran descens en el nombre de talls de subministrament. Així i tot, encara hi ha reptes al davant, com el compliment íntegre de la llei, la condonació del deute de les famílies afectades per part de les grans companyies, i la regularització dels serveis per a famílies que estan ocupant en precari, entre altres.

Passos a seguir si no pots afrontar les teves factures d'aigua, llum i gas

SERVEIS SOCIALS

  1. Sol·licitar Informe de Risc d’Exclusión Residencial
  2. Sol·licitar les ajudes a les quals pots accedir
  3. Si t’han tallat el subministrament, que t’atengui d’urgència i exigir el restabliment immediat del servei a la subministradora.

SUBMINISTRADORA

  1. Sol·licitar tarifes i bons socials disponibles
  2. Demanar informació del teu cas per escrit
  3. No ferms res, tens dret a emportar-te una còpia i informar-te millor
  4. Si segueixes sense poder pagar, sol·licita la condonació del deute acumulat.

Documents útils perquè puguis exercir els teus drets i s'apliqui la llei

Model de garantia de subministraments bàsics, per a presentar a l’empresa si t’han tallat els subministraments bàsics o tens amenaça de tall.

DESCARREGAR

Sol·licitud informe de risc exclusió residencial en Serveis Socials.

Descarrega aquí el document

Model per a presentar a l’Agència Catalana de Consum per a denunciar un tall de subministrament i demanar sanció per incompliment de la Llei 24/2015.

Descarregar

Model per a presentar al teu ajuntament per a denunciar un tall de subministrament i demanar sanció per incompliment de la Llei 24/2015.

Descarregar

Sol·licitud de condonació del deute a la subministradora

Descarregar

Sol·licitud subministraments en habitatges recuperats per necessitat

Descarregar

Sol·licitud de comptador social d’aigua per a situacions d’ocupació en precari.

Descarregar

Sol·licitud de comptador social d’electricitat en Endesa per a situacions d’ocupació en precari.

Descarregar

Recordem que, gràcies a la Llei 24/2015, a Catalunya hem pogut evitar milers de talls de subministrament de famílies en vulnerabilitat demostrada que no han pogut fer front a les factures.

No obstant això, la qüestió del deute no estava resolta i hem vist com l’endeutament de les famílies no ha deixat de créixer en aquests gairebé sis anys de Llei 24/2015 en vigor.

Al llarg d’aquests anys l’assetjament a les famílies per part de les companyies subministradores ha estat del tot intolerable. Cartes i anomenades a tota hora, amenaces d’embargaments, judicis monitoris, fins i tot s’han fet passar per funcionaris judicials. Les pràctiques d’aquestes companyies no tenen límit.

Ara, gràcies al conveni signat entre la Generalitat i Endesa aquest deute acumulat quedarà liquidada.

Si Endesa t’ha reclamat el deute judicialment, descàrrega el document útil de la nostra pàgina web i presenta’l en el jutjat.

Descarregar

Qualsevol dubte que tinguis, vine a veure'ns!

El nostre agraïment a l’APE per la seva labor constants, assessorament i treball

Ni set, ni fred, ni foscor!