Actualment esteu veient Moció als Ajuntaments del Baix Vallès en suport a les mesures de la PAH per a la futura Llei Habitatge estatal

Moció als Ajuntaments del Baix Vallès en suport a les mesures de la PAH per a la futura Llei Habitatge estatal

Presentem una moció municipal perquè els Ajuntaments se sumin a les mesures de la PAH que ja tenen un ampli suport social i instar el Govern de Pedro Sánchez a incorporar-les a la Llei d’Habitatge que estan elaborant PSOE i Podemos.

Aquesta moció forma part de l’estratègia i campanya que des de la PAH estem impulsant des del mes de febrer passat. Després de l’anunci del Govern central sobre la futura tramitació d’una Llei d’habitatge estatal, la PAH impulsem el que acabaria sent una coalició social per a incorporar mesures innegociables.

Es va crear la Iniciativa per una Llei que garanteixi el dret a l’habitatge, formada per moviments d’habitatge, sindicats laborals, marees, pensionistes, sanitat, ONG i desenes d’organitzacions, de tot l’estat. Actualment són prop de 300 les organitzacions que han donat el seu suport al manifest i demandes recollides per la iniciativa, així com milers de signatures recollides entre la ciutadania.

Després de 42 anys d’absoluta vulneració d’aquest dret humà, hem de remarcar que la nova Llei serà lletra morta si no protegeix i garanteix de manera efectiva el Dret en tot el territori. No deixarem escapar l’oportunitat que brinda l’elaboració de la primera llei estatal en la matèria per a aconseguir un avanç històric en la cobertura d’aquest dret fonamental.

Per a això no n’hi ha prou amb el suport social, ciutadà o dels grups parlamentaris, és necessari que des dels Ajuntaments també es posicionin del costat del dret a l’habitatge i de les necessitats de les veïnes de les seves ciutats. D’aquí la importància d’aquesta moció.

El problema amb l’habitatge és una situació insostenible, tant per les famílies com per les administracions públiques que veuen com no poden donar resposta a l’emergència. La situació, a causa de la crisi actual provocada per la COVID-19, es veu accentuada per les altes taxes de l’atur, la precarietat sobrevinguda i una insuficient protecció de drets de la ciutadania.

Això genera una situació límit per a àmplies capes de la població, que es troba sense accés en un habitatge o en risc de perdre-la. Mentre veiem com se segueix sobreprotegint a la banca rescatada amb diners públics i als fons voltors que s’alimenten de la misèria dels nostres barris i ciutats.

Amb aquesta moció que hem fet arribar als Ajuntaments de Mollet, Sant Fost de Campsentelles, La Llagosta, Martorelles, Santa Maria de Martorelles, Llissá d’Amunt, Llissá de Vall, Palau de Plegamans i Polinyà, remarquem la necessitat de posicionar-se a favor de:

  1. La llei ha de garantir el dret a un habitatge digne, assequible, accessible i adequada com a dret subjectiu, garantint que aquesta protecció sigui efectiva i evitant que cap persona sofreixi situació de sense llar.
  2. Stop desnonaments de persones vulnerables sense alternativa d’habitatge digne i adequat, així com l’obligació de lloguer social estable per a les grans forquilles; i en la resta de casos, reallotjament digne i adequat a càrrec dels poders públics.
  3. Assegurar i ampliar el parc públic de lloguer social, com a mínim al 20% del conjunt d’habitatges en vint anys, fent front a l’emergència residencial de manera prioritària.
  4. Regulació estatal de lloguers a preus adequats als salaris de la població en cada zona del territori. Modificació de la llei d’arrendaments urbans per a donar protecció i estabilitat als inquilins del conjunt del país.
  5. Garantir els subministraments bàsics d’aigua, llum, gas i accés a les telecomunicacions, per a evitar la bretxa digital com a part d’un habitatge digne.
  6. Garantir una segona oportunitat efectiva per a les llars amb deutes hipotecaris i desenvolupar mesures contra el sobreendeutament i els abusos financers i immobiliaris.
  7. Ampliació pressupostària per a habitatge social i polítiques socials d’habitatge fins a arribar a la mitjana europea de parc públic, destinant, com a mínim, el 2% del pressupost estatal. Assignació d’una part suficient dels fons europeus de recuperació a aquest objectiu.
  8. Participació activa de la població en tota la política d’habitatge i urbanisme.

És imprescindible que la Llei pel Dret a l’Habitatge incorpori aquestes demandes, blindi les legislacions autonòmiques i doni compliment a la Constitució, als dictàmens de Nacions Unides i dels Tribunals Europeus.

Finalment, com el pròxim dia 9 d’agost finalitza l’actual decret antidesnonaments, data en què s’iniciaran procediments que implicaran una explosió de desnonaments, exigim l’ampliació de l’actual moratòria dels desnonaments fins a l’aprovació de la Llei d’Habitatge que els eviti definitivament.

També demanem als Plens Municipals, traslladar aquests acords a tots els Grups Parlamentaris autonòmics i als del *Congresu dels Diputats, al Govern de l’Estat i informar d’això a la *PAH de Mollet Sota Vallès., aquesta moció amb l’objecte que es faci ressò de les demandes exposades i avançar conjuntament en la superació de l’emergència residencial i en la garantia del dret a l’habitatge per a tota la ciutadania.