Actualment esteu veient Les PAHs de Catalunya instem als regidors municipals de Junts per Catalunya a retirar les esmenes a la llei antidesnonaments.

Les PAHs de Catalunya instem als regidors municipals de Junts per Catalunya a retirar les esmenes a la llei antidesnonaments.

Fem arribar una carta a Junts x Cat davant la retallada que vol fer a la nova llei antidesnonaments, per demanar una reunió amb elles i exigir la retirada d’aquestes esmenes.

Avui fem una passa més i exigim als regidors municipals dels ajuntaments d’arreu de Catalunya que es posicionin al costat de les famílies i retirin les esmenes presentades a la nova Llei antidesnonaments que s’està tramitant al Parlament.

El passat dijous 14 d’octubre les PAHs Catalanes i el moviment per l’habitatge ens vam manifestar per a denunciar i advertir a Junts x Catalunya que no permetrem cap retallada a aquesta Llei antidesnonaments que restituirà els articles suspesos pel Tribunal Constitucional, uns articles que ampliaven la cobertura de la Llei 24/2015. Una Llei que, recordem, comptava amb el suport d’una àmplia majoria parlamentària (ERC, Junts, En Comú Podem i CUP).

Inicialment Junts x Catalunya es va comprometre a tirar endavant la Llei, ara però, durant la darrera fase parlamentària i després de les diferents ponències, el partit ha presentat greus esmenes com compensar econòmicament als desnonadors o canviar de nou la definició de gran tenidor a 15 habitatges en comptes de 10, com està registrat, fent d’aquesta manera un pas enrere posicionant-se al costat dels qui desnonen, en comptes del de les famílies vulnerables i pretenent deixar fora alguns casos de famílies vulnerables que van haver d’ocupar.

És per això que avui entreguem la següent carta als regidors i regidores de Junts x Catalunya:

Benvolgut/da Sr/Sra ____________, Cap de Llista de les darreres eleccions municipals i/o Regidora local de Junts per Catalunya

Ens dirigim a vostès per demanar-vos que, com a Regidors de l’Ajuntament de ______________ i com a membres del partit Junts per Catalunya, insteu al vostre partit a retirar les auto-esmenes presentades a la futura Llei d’ampliació de les mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional”. Com sabeu el passat mes de juny el Grup Promotor de la Llei 24/2015 vam presentar i registrar la futura llei antidesnonaments catalana. Ho vam fer amb un suport majoritari i suficient per tirar endavant la llei amb tramitació d’urgència i amb el compromís dels Grups Parlamentaris de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, En Comú Podem i CUP de tenir-la aprovada a finals d’octubre, data que ja hem superat.

La nova llei antidesnonaments, acordada amb les entitats socials, vol recuperar urgentment els lloguers socials antidesnonaments anul·lats pel Constitucional degut al nou recurs del PP contra el Decret Llei 17/2019, que va ampliar la Llei 24/2015 contra els desnonaments i els talls de subministraments.

Com a resultat de molta negociació i d’un esforç de consens important, la futura “Llei d’ampliació de les mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional” va néixer incorporant millores per protegir més gent i per evitar que els grans tenidors se la saltin.

Passat l’estiu, quan cada cop és més aprop la votació final al Parlament, prevista al novembre, Junts s’ha desdit sorprenentment i ha presentat 11 esmenes, 7 de les quals retallen la proposició de llei. Una part de Junts canvia les prioritats i vol protegir als lobbies, cosa que ja va passar amb la llei catalana de regulació dels lloguers i gràcies a la pressió social, es va evitar.

Les 7 “esmenes retalladores” de Junts, es poden resumir en els següents punts:

 • Compensació a grans tenidors: volen compensar als grans tenidors de més de 15 habitatges, siguin persones físiques o grans empreses, la diferència entre el preu del lloguer social i el de mercat. Aquesta esmena impugna l’esperit de la Llei 24/2015: lloguer social obligatori pels grans propietaris que pretenen desnonar famílies i reallotjament públic o ajudes per evitar els desnonaments de petits tenidors.
 • Rebaixa de la definició de gran tenidor: es neguen a homologar-la a la definició estatal de 10 habitatges, pujant-la a 15 pisos, tant per persones físiques com empreses, que tan sols comptaran si són a Catalunya i no a la resta de l’Estat. També rebutgen la millora de la definició en les parts per les quals s’escapen, trossejant, per exemple, el patrimoni.
 • Debilitació de la definició d’habitatge buit: volen que la compra d’un habitatge buit posi a zero el comptador dels dos anys per poder penalitzar-lo o mobilitzar-los. Això posaria més difícil multar els pisos buits de bancs i voltors, obligar a cedir-los o expropiar-los.
 • Menys famílies que ocupen pisos de bancs, protegides: exclouen del lloguer social les famílies que ocupen pisos de bancs des de l’octubre del 2020, quan la llei registrada incloïa fins al juny de 2021. Aquesta esmena deixa fora les famílies sense alternativa que han entrat a viure en pisos buits de bancs o voltors arran de les dificultats del darrer any, i en comptes de donar seguretat habitacional, pot provocar milers de desnonaments.
 • Retallen el lloguer social per a llogateres: la nova llei augmentava el temps durant el qual s’apliquen els lloguers socials obligatoris quan s’acaben els contractes o no es renoven per apujar el preu i desnonar, a 6 i 12 anys, segons si el gran propietari era persona física o jurídica. Junts vol reduir-ho a 5 o 7, segons el tipus de gran tenidor.

Aquestes esmenes retallen o impugnen directament la Llei i podrien haver estat redactades o obtenir el suport pel PP i altres grups pro-desnonaments. No podem rebaixar la protecció a les famílies que han estat o poden ser desnonades. La llista d’espera de la mesa d’emergència ha augmentat en 1.136 famílies des del 2019 i avui és de 2.422

Tampoc podem transferir diners públics als grans propietaris que pretenen desnonar: que són per reallotjar famílies, evitar desnonaments de petits tenidors o construir habitatge protegit. Ja es va fer amb els bancs i ara no pot tornar a passar amb el sector immobiliari.

Sabem que habitualment, com més lluny del territori es decideix quelcom, més allunyat de la realitat i de les necessitats de la població és la decisió que s’adopta. Com a Regidors/es locals i coneixedores de la realitat de les famílies vulnerables del municipi que pateixen desnonaments, així com de la necessitat de recuperar una eina que soluciona un problema principal als municipis, us demanem que traslladeu aquesta petició al vostre partit -en concret al Secretari General i a l’Executiva- i us emplacem a una reunió amb la PAH per explicar-vos de primera mà el que suposa no tenir aquesta llei sencera i per tal que ens compartiu com ha estat atesa la nostra petició dins el partit de Junts per Catalunya.

Gràcies per la vostra atenció. Esperem resposta urgent.

Volem la llei sencera i l’aconseguirem.

Plataformes d’Afectades per la Hipoteca de Catalunya

Deixa un comentari

Información básica sobre protección de datos Ver más

 • Responsable: PAH Mollet del Vallès Baix Vallès.
 • Finalidad:  Moderar los comentarios.
 • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
 • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a MaadixZone que actúa como encargado de tratamiento.
 • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
 • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.