Actualment esteu veient El fons voltor Cerberus vol desnonar a una nena amb 40% d’invalidesa

El fons voltor Cerberus vol desnonar a una nena amb 40% d’invalidesa

Cerberus és un fons voltor americà, amb Jose Maria Aznar Jr. com a home fort a Espanya. Fill de l’antic president de l’Estat que va canviar la llei del sòl per a fomentar l’especulació immobiliària i la exalcaldessa de Madrid que es va dedicar a vendre habitatge públic a fons d’inversió.

El proper divendres 2 d’octubre, aquest fons voltor a través de la seva immobiliària Divarian, la mateixa que s’ha fet amb gran part dels pisos buits en mans del BBVA, vol desnonar a una família amb tres menors. Entre ells una nena amb un 40% d’invalidesa, que necessita una maquina de nit per a dormir. Un nou acte atroç que reafirma la falta d’humanitat d’aquests especuladors que sempre anteposen els seus inflats beneficis malgrat posar vides en joc.

Malika i la seva família porta ocupant per necessitat aquest pis des de 2017, quan es van quedar sense feina i no podien continuar pagant el lloguer que estaven pagant religiosament. Davant aquesta situació d’angoixa, amb tres nens, sense diners, sense treball, sense cap mena d’ajuda que els ofereixi alguna alternativa, havien de prendre una decisió.

El propietari del pis que tenien llogat era un particular al qual no volien perjudicar al no poder pagar-li. Per això, malgrat ser deutors de bona fe, van abandonar l’habitatge. Havien de triar entre viure al carrer o ocupar un habitatge buit de banc o fons voltor. Una decisió que pot semblar fàcil, però no ho és. A ningú li agrada viure en precari, cometre un delicte i enfrontar-se a un sistema que no et protegirà i et criminalitzarà per ser pobre. Però van prendre la decisió, com a pares que són, d’anteposar el benestar dels seus fills, que necessiten un sostre on viure, obrint la possibilitat de poder aconseguir un lloguer social en aquest mateix habitatge o un altra. Dos anys després, l’única resposta que han rebut ha estat una ordre de desnonament.

Arribat a aquest punt, cal remarcar que en aquests moment qui està complint el delicte d’incomplir la llei és Divarian. Ho expliquem:

  • Primer incompliment: En 2015, fruit d’una ILP Popular, el Parlament de Catalunya al complet, va aprovar una llei per a acabar amb els desnonaments. Com? Fàcil. Davant una situació d’impagament de l’habitatge i vulnerabilitat demostrada, ja sigui hipoteca o lloguer, els grans propietaris (bancs i fons voltor) tenen l’obligació d’oferir-te un lloguer social en funció dels ingressos de la unitat familiar, abans de llançar una ordre de desnonament.

D’aquesta manera, no hi ha desnonament, es frena l’especulació – no te sentit pujar el lloguer a un preu que no pots pagar, quan el que tens l’estàs assumint i l’altre, al no poder assumir-ho, acabarà en un lloguer social més barat que el que tènies – i es responsabilitza als culpables de la bombolla immobiliària, alliberant als Ajuntaments de tota responsabilitat, cosa que no ocorre davant un desnonament executat, on en aquest cas, és l’administració qui ha d’assegurar-te una alternativa i a dia d’avui no pot.

  • Segon incompliment: Davant la creixent emergència residencial, la bombolla dels preus del lloguer i sent Catalunya la Comunitat Autònoma amb més desnonament de tota Espanya, el Parlament de Catalunya àmplia i millora la llei 24/2015, amb dos Decrets, impulsats per la PAH.

El gran avanç d’aquests decrets consisteix en el fet que si la llei original deixava fora l’ocupació, ara una part d’aquest col·lectiu social estava protegida i pot regular la seva situació. Si la vida t’havia tractat malament, com en el cas de Malika, sempre que t’haguessis vist en la conjuntura d’ocupar un pis de gran propietari abans del 23 de juny de 2019, el gran fpropietari [en el cas de Malika, Divarian-Cerberus] té l’obligació de regular la teva situació en precari oferint un lloguer social si demostres vulnerabilitat.

Remarquem, perquè no és el que a vegades ens volen fer creure: aquests decrets no obren la barra lliure a la especulació, són de caràcter retroactiu [si ocupes avui, per exemple, estàs fos], no protegeix les ocupacions a particulars [la PAH mai ho ha fet ni ho farà] i compleixen amb els mateixos propòsits que la 24/2015, que Catalunya deixi de ser líder en desnonaments, frenar l’especulació, responsabilitzar als culpables d’ella i alliberar a l’Administració que no té els recursos suficients per a poder donar resposta a tantes famílies desnonades.

Tant el primer com el segon incompliment, a l’ésser una vulneració de lleis vigents, són totalment denunciables, tant per les famílies afectades, com l’Administració que té la potestat, també per llei, de posar multes de fins a 90.000€ als grans propietaris que optin per desnonar i no per oferir lloguers socials.

Aclarit tot això, no permetrem que Malika i la seva família siguin desnonades. Cerberus ha aterrat a la nostra ciutat, com en tantes altres, per a expulsar-nos i especular amb les nostres vides. Les lleis estan per a complir-les. Més encara en plena pandèmia i crisi econòmica al mateix temps que, a Mollet, malgrat aquestes circumstàncies, el preu del lloguer en els últims 6 mesos ha pujat un 11%.

Les nostres cases, les nostres vides, cal defensar-les i aquest divendres 2 d’octubre, Malika es queda, ja sigui per llei o per la PAH i la mobilització solidària.

#MalikaSeQueda

Aquest article té 1 comentari

Deixa un comentari

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: PAH Mollet del Vallès Baix Vallès.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a MaadixZone que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.