Actualment esteu veient Balanç d’un curs ple de lluita i victòries

Balanç d’un curs ple de lluita i victòries

Tanquem el curs 2022/23 pel dret a l’habitatge amb l’alegria d’haver aconseguit signar 16 lloguers socials.

Acomiadem les assemblees fins al dijous 7 de setembre. A l’agost no hi ha activitat judicial ni risc de desnonaments, la qual cosa ens permet descansar un mes per a recarregar les piles i afrontar el nou curs amb energies renovades.

El curs que tanquem ha estat llarg i intens, carregat de lluita, victòries i apoderament per a afrontar la situació. Viure amb l’angoixa d’un imminent desnonament, el sofriment de no poder pagar la hipoteca i perdre la teva casa, la desesperació de no poder pagar el lloguer o accedir a un, la por de veure’s empès a ocupar un habitatge on poder viure i negociar una solució amb el mateix sistema que t’expulsa als marges de la societat, són situacions molt complexes d’afrontar i superar quan ho fas en solitud per por, vergonya o desconeixement.

Els bancs, els fons voltor i tot el que envolta el negoci immobiliari, ens volen fer creure que som culpables de ser pobres. La realitat, al llarg dels 12 anys que portem assessorant, acompanyant i barallant del costat de qui més sofreix, no ensenya que de culpables res, som víctimes d’un sistema que oprimeix, expulsa i, massa vegades, dona l’esquena al sector més vulnerable de la societat.

La lentitud de la burocràcia institucional, la falta de voluntat a aplicar les lleis que ens protegeixen o l’excés de protocols davant situacions d’extrema urgència, són factors que l’única cosa que fan és augmentar la desesperació de qui pateix.

La PAH, no sols empenyem a la creació de mecanismes legals per a garantir el dret a l’habitatge per a tothom, arribem on l’administració no arriba i donem aquest suport humà necessari per a afrontar la situació d’exclusió residencial i social que sofreixen totes les persones que formem part del col·lectiu.

Amb apoderament individual i col·lectiu, negociacions i acció directa, a bancs i administracions, aquest curs hem aconseguit que setze famílies signin el seu lloguer social. Sense dubte la millor recompensa i la victòria més gran que podem obtenir. Hem doblegat en 2 ocasions al Banc Sabadell, 3 a CaixaBank i 7 a la Sareb, així com quatre pisos de la taula d’emergència en situacions, fins i tot després de ser desnonades, on se’ns deia que no hi havia res a fer.

Gràcies a les convocatòries en porta i les llargues negociacions amb els desnonadors, hem assolit suspendre quaranta intents de desnonament. Un descans temporal per a les persones que viuen amb el risc de quedar-se al carrer. Les ordres de desnonament tornaran més aviat que tard, però continuarem treballant per a detenir-los fins a obtenir els lloguers socials que dicta la llei catalana. Gràcies a la pressió de la PAH, actualment disposem de diversos mecanismes legislatius perquè això sigui així: la llei 24/2015, la llei 1/2022, la moratòria de desnonaments decretada amb l’escut social i el procés de mediació que marca la recentment aprovada llei d’habitatge estatal. Molta llei i poca voluntat, però per a això estem.

Al llarg del curs, no tot ha estat bo. Hem vist com a una família desnonada i reallotjada en una pensió, el mateix Ajuntament de Mollet la deixava al carrer sense alternatives. Va ser gràcies a una acampada durant quatre dies, que vam aconseguir el seu retorn a la pensió fins que la Generalitat lliuri un pis d’emergència. Hem viscut com una família de Montornès era desnonada sense previ avís pels Mossos d’Esquadra, l’endemà passat que se’ls suspengués el desnonament.

Hem vist desnonar per BBVA a una família que actualment està en una pensió després de diverses confrontacions amb serveis socials per a això.

El pròxim diumenge acava el termini d’estança i no tenim cap garantia, a hores d’ara, que el dilluns no siguin al carrer.

Fora de l’àmbit local, hem estat presents en totes les accions, concentracions i manifestacions que hi ha hagut impulsades per les PAH Catalanes o conjuntament amb altres col·lectius d’habitatge. Impulsat i participat en diferents tallers per a millorar l’autodefensa davant els drets segrestats i col·laborat amb altres causes que ens afecten com a ciutadanes.

Acabem destacant la victòria davant l’acte repressiu de la policia municipal de Mollet, que va ser arxivat pel jutge sense portar-nos a judici davant l’inversemblant de les acusacions.

Al setembre continuarem organitzades per a defensar i conquistar els nostres drets, així com donant la benvinguda a totes aquelles persones que s’acostin a les nostres assemblees, ja sigui per necessitat, ja sigui per a col·laborar de manera altruista i solidària com fem des del 2011.

No ens miris, uneix-te!

Deixa un comentari

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: PAH Mollet del Vallès Baix Vallès.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a MaadixZone que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.