You are currently viewing Presentem queixa al Síndic de Greuges per la pujada del rebut d’aigua i residus del 13,4 % a Mollet

Presentem queixa al Síndic de Greuges per la pujada del rebut d’aigua i residus del 13,4 % a Mollet

16 entitats presentem una queixa al Síndic de Greuges per la pujada d’un 13,4 % del rebut de l’aigua i residus en plena pandèmia del COVID-19, causant greus perjudicis per a les famílies i el petit comerç de la ciutat.

Les entitats instem a què es prenguin 5 mesures amb caràcter d’urgència i anunciem que obren un període d’informació i mobilització ciutadana fins a revertir la situació.

La Taxa de residus és la més cara del Vallès Oriental i una de les més altes d’Espanya.    

El servei públic de residus i aigua és molt deficient, amb només un 37,7 % de recollida selectiva i una xarxa d’aigua antiga de fibrociment, amb moltes ruptures i amb risc de salut per a la població.

13 entitats locals de Mollet i 3 d’àmbit de tota Catalunya han presentat una queixa al Síndic de Greuges davant la situació de desprotecció de la ciutadania de Mollet del Vallès enfront una pujada desmesurada del 13´4 % del rebut de l’aigua i els residus en plena pandèmia de la COVID-19. Aquest increment es degut a decisions preses pel ple de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, en què també es troben implicats el Consorci de Residus del Vallès Oriental, i les empreses privades que gestionen aquests dos serveis públics: SOREA, URBASER i CESPA.

Els efectes d’aquesta pujada, molt per sobre de l’IPC, i la més cara del Vallès Oriental s’agreugen perquè el rebut ha estat tramès a les famílies i als comerços a finals d’abril / principis de maig, període en que a causa de la crisi sanitària moltes famílies estaven afectades per ERTOs (molts sense cobrar), acomiadaments, incertesa de retorn als llocs de treball i els comerços estaven en la seva majoria tancats, sense cap ingrés i sense produir cap residu. 

La PAH de Mollet i una veïna a títol personal hem obert dues recollides de signatures que demostren la indignació ciutadana davant aquests fets amb més de 1000 signatures en tres setmanes.

Incomprensiblement, l’única justificació que s’ha donat respecte a aquesta pujada és que totes les forces polítiques del ple de Mollet havien aprovat aquestes taxes al Consell Comarcal del Vallès Oriental, la qual cosa deixa a la ciutadania en plena indefensió. 

Així mateix, cal destacar que el servei d’aigua i residus el valorem molt negativament per dades objectives. Només un 37,7 % del residus produïts a Mollet es recullen de forma selectiva, per la qual cosa un 63,3 % són rebuig (molts més costós econòmicament de tractar), quan la UE ja obliga a que per aquest 2020 la recollida sigui si més no d’un 50 %. Pel que fa a l’aigua, tot i que les enquestes diuen que un 80,6 % de la ciutadania de Catalunya vol una gestió pública del servei i que els partits municipals es varen presentar a les eleccions defensant la gestió pública, en plenes festes de Nadal de 2019 el govern de la ciutat va prorrogar la gestió del servei públic a l’empresa privada SOREA de la multinacional Agbar. Cal afegir que aquesta companyia porta molts anys gestionant el servei i que la xarxa està en molt mal estat, amb amplis trams de fibrociment i repetides ruptures (al mes de febrer 2020 han estat constants).

Les 16 entitats han sol·licitat al Síndic de Greuges que vetlli per la protecció de la ciutadania de Mollet davant aquest mal servei i aquestes enormes pujades en cap moment justificades públicament i vetlli pel bon funcionament de les administracions públiques de l’Ajuntament de Mollet i el Consorci de Residus del Vallès Orientals, així com supervisi les empreses privades SOREA-AGBAR, Cespa i Urbaser que respectivament són responsables i presten els serveis públics d’aigua i residus a Mollet del Vallès.

Les peticions presentades al Síndic perquè intercedeixi davant l’Ajuntament són: [1] Devolució de l’import corresponent a aquesta pujada d’un 13,4 % en només un any, [2] Facilitar informació transparent i instar a l’Ajuntament de Mollet a que faci una auditoria de la gestió del subministrament d’aigua i gestió dels residus, [3] Que a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica, sigui per la pandèmia COVID-19 o per motius previs a la crisi sanitària, no se’ls cobri aquesta factura ni se’ls acumuli un endeutament, [4] Que els rebuts d’aigua i de residus siguin gestionats de forma separada i que no sigui una multinacional de l’aigua com SOREA-Agbar qui en faci la gestió, i [5] Instar a l’Ajuntament de Mollet a reduir la producció de residus totals i augmentar el tant per cent de recollida selectiva a, si més no, els mínims fixats per la Unió Europea.

Finalment, aquestes entitats anuncien que inicien un període d’informació i mobilització fins que la situació de gravetat no sigui revertida. 

  • Ecologistes en Acció
  • Plataforma per a la Defensa de la Sanitat del Baix Vallès
  • Mollet Pedala
  • Mollet pel Futur
  • Taula de l’Aigua de Mollet
  • Tabaran
  • Aliança contra la Pobresa Energètica de Catalunya
  • Aigua és Vida
  • Mollet Volem Acollir
  • ANC Mollet
  • PAH Mollet
  • Federación d’Associacions Veïnals de Mollet del Vallès
  • Associació Veïnal de Santa Rosa
  • Associació Veïnal de la Zona Centre
  • Mollet Feminista
  • AVV de la Zona Nord