Actualment esteu veient Neix l’Espai Popular las Guijarro

Neix l’Espai Popular las Guijarro

La PAH Mollet Baix Vallès i l’Assemblea de Joves Atzarola, omplim de vida un espai buit fa més de 10 anys, per a obrir-ho a la nostra ciutat com a alternativa d’oci, aprenentatge i punt de trobada amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de les nostres veïnes i veïns. Creem l’Espai Popular Las Guijarro.

Avui es comença a escriure un nou capítol en la història popular de Mollet del Vallès. Som aquí perquè ens precedeixen unes lluites, una història i els noms d’aquells que la van protagonitzar. Ens precedeixen i ens pertanyen. Per això avui donem nom a aquest espai com l’Espai Popular Las Guijarro en record a tres germanes originàries de Mollet que, durant la Guerra Civil, van participar en la defensa de la democràcia i de la classe treballadora, formant part activa de les col·lectivitzacions que es van dur a terme.

Tornem al passat perquè el que van fer Las Guijarro va ser fer imaginable la possibilitat d’un altre món. I hem decidit creure en la potència de tota una classe que s’ha erigit una vegada i una altra contra un mateix sistema, contra una ordenació i un règim que no són naturals. Tenim el llegat de la seva força, l’experiència i un relat.

El que volem generar en aquest espai és una fallida, un cop que respongui a la realitat que dia a dia se’ns imposa en els nostres barris com si fos normal. Perquè no és normal que ara mateix hi hagi dues famílies al carrer sense alternativa residencial. Perquè no és normal la quantitat de desnonaments programats en els nostres barris. Perquè no és normal que el preu de la llum aconsegueixi preus desorbitats. Perquè no és normal que com a oci ens plantin una casa d’apostes a 150 metres d’un col·legi. Perquè la violència no és l’estat de coses natural ni és una culpa individual: ens toca a nosaltres prendre partit i organitzar-nos.

Sabem que tractar de manera comunitària les nostres desgràcies quotidianes és el que ens permet afrontar-les. Per això, esdevé més necessari que mai socialitzar els nostres problemes: convertir la desafecció privada en ira polititzada. D’aquí, sorgeix l’Espai Popular Les Guijarro, de la força d’una convicció comuna: res a perdre i un món nou per construir.

Les estructures populars apareixen com a espais dedicats a cobrir les necessitats de la classe treballadora en clau revolucionària. Les estructures populars ens pertanyen genuïnament en tant que s’organitzen des de la necessitat de potenciar tot allò de què no pot apropiar-se el sistema capitalista: la capacitat col·lectiva de produir, de cuidar-nos i de gaudir.

Perquè si l’oci que ens ofereixen pretén convertir-nos en ludópates, nosaltres creguem un oci digne per al barri. Si la PAH necessita que cuidem a les seves filles durant les Assemblees, nosaltres anem i generem l’Escoleta Popular, un espai segur, lúdic i educatiu per a tots aquests nens. Perquè si es programen dos desnonaments en un mateix dia, ens organitzem i ens plantem a la porta fins a parar-los. L’Espai Popular Las Guijarro és l’espai que acollirà les nostres estructures populars i per això avui és el moment en què comença la nostra ofensiva.

No volem les seves engrunes i no ens sotmetrem a la seva manera de concebre la vida com a mercaderia. Les estructures populars pretenen ser espais de contrapoder, al mateix temps que de construcció de noves pràctiques i relacions socials. Formes pròpies de poder, on ens organitzem per a reconstruir els vincles comunitaris i construir entre totes la forma en la qual volem viure. Per a això, les estructures populars operen deslegitimant el poder, omplint el buit que deixen l’estat i el mercat. No sols es tracta de satisfer les necessitats col·lectives que no són cobertes, sinó que és important la manera de fer-ho i ho és també que es persegueixi un horitzó: que es generi una política emancipadora enfront de les estructures de dominació.

Des del seu naixement en 2011, la Plataforma d’Afectades per l’Habitatge (PAH) de Mollet Baix Vallès, ha crescut amb està lògica anticapitalista, per a enfrontar-se a l’especulació, les regles del joc del sector immobiliari i combatre les lleis injustes que l’avalen. De manera col·lectiva, amb suport mutu, desobediència civil i sumant coneixements, la PAH porta una dècada donant resposta a aquelles persones que es veuen immerses en un procés d’execució hipotecària o d’impagament de lloguer, que els porta a perdre la seva casa, la seva llar i el seu projecte de vida. Amb acció directa, negociacions, campanyes, recollida de signatures, amb mocions… la PAH ha ofert la llum al final del túnel de moltes persones, enfront de bancs, fons voltor o directament amb l’administració pública. “Ja no estàs sola”, aquesta és la primera frase que diem per a donar la benvinguda en la PAH. Una afirmació que és el motor de l’Espai Popular las Guijarro.

Atzarola, l’Assemblea de Joves de Mollet del Vallès, actua al voltant de 3 eixos: revitalització dels barris, construcció de discurs i acció directa. Denunciant les injustícies que es generen a la nostra ciutat i assenyalant les seves arrels estructurals, el capitalisme, el patriarcat i la bretxa entre classes socials. Una de les seves principals reivindicacions, és aconseguir espais d’oci i activitats juvenils que no empenyin a la nostra joventut, a la botellada, les drogues o la ludopatia. Tres línies d’actuació que pretenem evitar amb les diferents activitats previstes per a l’EP Les Guijarro, on fomentarem la cultura, l’estudi i l’oci saludable.

En aquest marc i de manera natural, l’aliança de la PAH amb l’Assemblea de Joves Atzarola, ha estat cada vegada major. Trencant la diferència generacional gràcies a l’objectiu comú: la creació d’un horitzó amb majors possibilitats per a totes. El nostre projecte apareix com una resposta enfront de la realitat que se’ns imposa, diem: “Si ens arrabassen la casa, construïm una llar per al poble!”.

Després de mesos d’inquietuds i necessitats comunes, hem fet el pas endavant que presentem avui: el naixement de l’Espai Popular Las Guijarro, després de recuperar una oficina de Catalunya Caixa – entitat bancària obsoleta que va deixar a tantes famílies sense sostre i va vendre a preu de saldo els seus habitatges a aquest monstre financer americà, com és el fons voltor Blackstone, al mateix temps que va ser absorbida pel BBVA. Un espai buit i en desús fa més de 10 anys, que ara s’omplirà de vida.

Justícia poètica, poder oferir aquest espai a la nostra ciutat.

En e l’Espai Popular Las Guijarro trobareu:

 • L’Escoleta Popular, que és un espai de suport i acolliment per als nens de les famílies de classe treballadora de la PAH i del barri.
 • Les assemblees d’assessorament col·lectiu de la PAH per a totes les persones que tinguin o prevegin que tindran problemes amb l’habitatge.
 • Un espai de Formació que ofereix tallers d’alfabetització per a persones que vulguin aprendre la llengua castellana o catalana. Que s’ampliarà amb tallers de diferent tipus i aula d’estudi per a la joventut.
 • Un espai d’Oci Popular, amb activitats programades setmanalment com a cinema, defensa personal, costura o manualitats.
 • Un espai per a les vostres propostes, per a les vostres inquietuds i les vostres idees.
 • Però sobretot: molta, molta il·lusió per a construir una societat més justa i igualitària

Veïna! t’esperem en Las Guijarro, perquè participis, perquè t’organitzis, perquè ens proposis.

las Guijarro
las Guijarro

Deixa un comentari

Información básica sobre protección de datos Ver más

 • Responsable: PAH Mollet del Vallès Baix Vallès.
 • Finalidad:  Moderar los comentarios.
 • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
 • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a MaadixZone que actúa como encargado de tratamiento.
 • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
 • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.