Actualment esteu veient La PAH Mollet Baix Vallès contra la Llei Mordassa

La PAH Mollet Baix Vallès contra la Llei Mordassa

Des de març de 2019, només a Catalunya, hem comptabilitzat fins a 364 multes al moviment per l’habitatge, 351 d’elles posades en desnonaments, que sumen un total de 206.141,00€.

La Llei Mordassa s’ha emprat de manera recurrent des de la seva aprovació en 2015 per a desmobilitzar a organitzacions, activistes, periodistes i ciutadania en general que es mobilitza en la defensa dels drets humans.

El moviment per l’habitatge cada dia patim més i més la repressió exercida per a callar-nos mentre ens desnonen i expulsen de les nostres llars, barris i ciutats. Estem fartes de multes, denúncies, identificacions i detencions.

Per això i molt més, ahir ens vam sumar a les més de 23 ciutats per tot l’Estat que es van mobilitzar en contra de la reforma que s’acordarà el proper dia 15 de febrer a la Comissió d’Interior del Congrés, l’òrgan parlamentari en el qual es “cuinarà” la redacció final de la llei, tancarà llavors les regles que regiran el curs de la protesta en els pròxims anys.

Un dels motius centrals d’aquestes mobilitzacions, en les quals es reclamarà a la ponència de la Comissió d’Interior que “es replantegi una futura llei que garanteixi el lliure exercici dels drets i llibertats i que s’abordi de manera prioritària la redefinició del concepte de “seguretat ciutadana”.

Reclamem que la nova llei reculli les demandes de la societat civil, ja que ni el text de base, ni el paquet d’esmenes acordat entre PSOE i Unides Podemos, ofereixen una regulació suficient per a garantir l’exercici dels drets fonamentals de la ciutadania”.com la llibertat d’expressió, de reunió pacífica, el dret d’informació, o els drets de persones migrants i sol·licitants d’asil.

Per què diem que no ens agrada la proposta que es debat?

Són vàries, però plantegem algunes bones raons que ens afecten directament:

En primer lloc, perquè manté la «presumpció de veracitat» dels funcionaris policials, sent aquest l’aspecte més problemàtic de la llei, perquè dificulta extraordinàriament la possibilitat de defensar-se en recórrer una sanció, ja que, aportacis el que aportacis, la seva paraula val sempre més que la nostra i la dels nostres testimonis.

Es mantenien les infraccions més utilitzades per a desmobilitzar la protesta, sancionant la “desobediència”, o la “falta de respecte a agent de l’autoritat”. Autèntics calaixos de sastre de l’arbitrarietat policial.Es mantenen, a més, infraccions que permeten sancionar amb entre 30.001 a 600.000€ a organitzacions que protestin davant infraestructures crítiques (Congrés, Parlaments…); o la que sanciona al convocant de manifestació no comunicada i continuarà sent la policia qui determini, de manera arbitrària, qui convoca quan ningú convoca.

Es continua permetent que l’agent decideixi per endavant que, en treure una foto, podries fer un ús que causi un “perill cert” a la seva seguretat, la de la seva família, la de l’operatiu o les instal·lacions; en realitat, tot canvia perquè tot continuï igual.

També es manté la que més afecta la PAH i al moviment per l’habitatge en general: l’obstrucció a l’actuació de comissió judicial, sent el funcionari qui haurà de decidir si parar un desnonament és una “obstrucció” o “un exercici de drets fonamentals”. Fem apostes.

Succeeix igual amb la redacció tèbia que han proposat per a la pretesa “prohibició de l’ús de bales de goma”, que tal com apareix, deixa marge per a la interpretació policial sobre el seu ús.

No es prohibeix expressament la realització de batudes per perfil ètnic o racial.

Aprofitem la denúncia general per aterrar-la a les ordenances municipals, on també ens trobem amb una Llei Mordassa emmascarada. Un clar exemple seria la ”Ordenança sobre el soroll i les vibracions, de Mollet del Vallès”, que aprofiten l’article 33.3 per sancionar o amenaça de fer-ho, amb fins 600€ de multa, per silenciar les mobilitzacions que incomoden de manera arbitrària.

Defensar a qui menys tens, defensar els Drets Humans i denunciar situacions que ens ofeguen i oprimeixen el dret a la vida, no hauria de ser mai considerat delicte.

Deixa un comentari

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: PAH Mollet del Vallès Baix Vallès.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a MaadixZone que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.