You are currently viewing Es tripliquen les execucions hipotecàries en el segon trimestre de 2021

Es tripliquen les execucions hipotecàries en el segon trimestre de 2021

Segons dades publicades avui per l’Institut Nacional d’Estadística, el nombre de noves execucions hipotecàries registrades augmenten un 253,2% respecte al segon trimestre de 2020.

Una vegada més el temps i el sofriment de les persones afectades pel problema de l’habitatge, ens dóna la raó. Res més iniciar-se l’estat d’alarma, al març de 2020, ja ho avisem: si no es posaven mesures pensant en les famílies hipotecades, deixant de protegir la banca, el panorama passat un any seria aterridor. I aquí estem, en el segon trimestre de 2021 amb 3.243 noves execucions hipotecàries registrades, tan sols entre abril, maig i juny.

Estem davant un altre mèrit de l’esbombat escut social que continua demostrant la seva ineficàcia i deixant a milers de famílies a l’estacada. Un suposat escut social pensat per a evitar els desnonaments per lloguer i alguns per ocupació, però que deixa totalment desvalgudes i fora a les famílies hipotecades. Famílies que no tenen més protecció que optar a pactes de sobreendeutament amb el banc, trobant-se a la mercè de les regles del joc que imposi la banca, mentre s’acumulen els impagaments per causes sobrevingudes.

Avui dia, podem afirmar que el Govern més progressista de la història, és directament responsable de gairebé 13.000 noves execucions hipotecàries. O cosa que és el mateix, gairebé 13.000 petits propietaris amb les seves vides truncades, mentre des del Govern només es pensa en com protegir els grans propietaris perquè continuïn especulant amb l’habitatge i les nostres vides.

Al març de 2020, ja vam denunciar que la protecció al sector hipotecat no podia passar per un ajornament del pagament. Que seria inassumible. Que no podíem permetre que es cometessin els mateixos errors que en l’anterior crisi que ja va deixar sense habitatges a gairebé un milió de famílies. Quan, al desembre es va prorrogar l’escut social deixant fora a les famílies hipotecades, el vam tornar a denunciar. Les declaracions del PSOE en aquests moments van ser aberrants. Dir que es podien acollir a la moratòria hipotecària que va dictar el PP en 2013, és esperpèntic. Estan empenyent a la gent a quedar-se sense propietat, amb un deute que els condemna per a tota la vida i sense alternatives a una segona oportunitat. Ho vam tornar a fer quan les dades de l’INE i del Poder Judicial, van mostrar un increment de noves execucions hipotecàries registrades, així com un increment dels desnonaments derivats per impagament d’hipoteca. Dues xifres que portaven anys sense pujar i ho han fet en plena pandèmia gràcies a la mala gestió de l’actual Govern.

Aquesta nefasta escalada que deixa a tanta gent sense el seu habitatge habitual, que tant de treball els ha costat, va començar en el tercer trimestre de l’any passat. Des de llavors, la xifra no ha fet més que créixer. Els tres últims trimestres ja s’han situat per sobre de les 3.000, la qual cosa no ocorria des de finals de 2016.

Sobre les dades, destacar la falta de consciència política així com el seu discurs simple i molt fàcil, tan allunyat de la realitat. L’única realitat que coneixem, és que la gent està tornant a perdre la seva casa, que el lloguer és una opció inaccessible d’habitatge i que els desnonaments, no sols continuen, augmenten respecte a dates prèvies a l’escut social.

Mentre el Govern es continua escudant en unes polítiques neoliberals d’extrema protecció al capital i deixant a la gent enrere, som els moviments socials els únics actors que treballem per a revertir la situació. No sols parant desnonaments en porta, assessorant o aconseguint solucions a base de negociació directa, també elaborant l’única llei pensada per a garantir realment el dret a l’habitatge i no aquest pegot, que porta mesos omplint titulars, sense avançar i que de legislar-se segons els termes que ens arriben, no valdrà més que per a protegir i enriquir als de sempre.

Tot això, amb les mesures de protecció ”més ambicioses” que s’han desenvolupat segons el Govern i que a sobre caduquen el pròxim 31 d’octubre. De seguir així el tsunami de desnonaments que s’està generant serà una catàstrofe.

Leave a Reply

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: PAH Mollet del Vallès Baix Vallès.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a MaadixZone que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.