Actualment esteu veient Debat: El Dret a l’habitatge i els moviments que el defensen

Debat: El Dret a l’habitatge i els moviments que el defensen

Una visió periodística al moviment pel dret a l’habitatge

El Dret a l’habitatge està en perill. Els preus desorbitats i les condicions a l’hora de llogar o comprar, converteixen en una missió impossible l’accés a un habitatge per construir projectes de vida estables.

La nova crisi econòmica, derivada de la COVID-19, ha arribat en uns moments on un gran bloc social encara no havia superat la crisi del 2008, arran de l’esclat de la bombolla immobiliària.

Atur, precarietat, joventut sense futur, famílies empeses i deixades fora del sistema… són només mostres de l’allau de desnonaments dels últims anys per no poder seguir pagant la llar. A Catalunya, patim una mitjana de 27 desnonaments al dia. La situació a la nostra ciutat, empitjora per moments amb uns 2 desnonaments per setmana que nosaltres sapiguem ja que nomès arribem als que s’acosten a les assembles en busca de suport. Això es tradueix en milers de persones que veuen com són tirades al carrer sense garanties a un reallotjament o un lloguer social. Famílies que es troben fora del mercat regit pel capitalisme i l’especulació, alhora que es troban desemparades per unes institucions incapaces de donar resposta a temps a tanta emergència residencial.

Malgrat haver-se escrit moltíssim sobre aquesta problemàtica social, no sempre ha estat tractada com cal per als mitjans de comunicació majoritaris. Ja sabem qui els paga i els interessos que hi ha darrere. Per sort, hi ha periodistes que assumeixen visions més compromeses i valentes, posant com a protagonistes a les famílies que pateixen o als moviments que les acompanyen i defensen. La manca de dret a l’habitatge s’ha intentat silenciar durant anys. Avui dia, gràcies a la gran feina dels mitjans independents, no hi ha dia que no llegim sobre el tema.

La PAH Mollet Baix Vallès, aquest any que deixem enrere ha fet deu que lluitem. Deu anys assessorant, assolint victòries i decidides a revertir la situació enfront dels bancs, voltors, especulador i empenyent a l’administració a millorar la seva tasca.

Ens hauria agradat celebrar-ho ”a lo grande”. Les restriccions no ens ho han permès. El que si hem organitzat és una jornada de debat per parlar del dret a l’habitatge i la lluita social que l’acompanya, des d’una visió periodística. Comptarem amb la participació de veus expertes en el tema, professionals que fa anys donen veu i cobertura a qui no la té, tant en l’àmbit estatal, com el català i el local.

T’esperem!

Dissabte 18 de desembre a La Tramolla, c. Santa Bárbara, 5 a les 10:00 hs

La nostra intenció és obrir aquesta jornada al barri i a la ciutat. Fer arribar la problemàtica més enllà de qui la patim cada dia, obrint consciències i que es vegi que és una situació que va més enllà de patir pobresa o d’estar en exclusió social: és un problema que d’una manera o una altra, ens afecta a totes.

Debat a càrrec de

Andreu Merino @andreumerino

Periodista especialitzat en la informació relacionada amb el dret a l’habitatge.

Del 2018 al 2021 ha treballat a Nació Digital i anteriorment havia estat membre de la redacció del periòdic Jornada, la xarxa de diaris Línia i Ràdio Sabadell. Ha col·laborat amb l’Ara, L’Accent i altres mitjans de comunicació.

Actualment al Planta Baixa de TV3 i autor del llibre La ciutat sense veïns (Saldonar, 2021)

Sandra Vicente @Sandra_ViBa

Redactora col·laboradora en diversos mitjans nacionals en línia, com La Marea, El Salto, Píkara, eldiario.es, etc. i d’àmbit català., com El Diari de l’*Educació, Catalunya Plural i Critic. Participa en tertúlies en Ràdio 4 (RTVE), La Ser i Planta baixa de TV3.

Ha estat coordinadora de la Fundació Periodisme Plural i és membre de la Taula per Mèxic i Open Generation EU.

João França @jotaemi

Periodista freelancer. Autor dels llibres Habitar la trinxera. Històries del moviment pel dret a l’habitatge a Barcelona (Octaedre, 2018) i Retrats de la Barcelona comunitària (Aj. de Barcelona, 2019), La PAH: Manual de uso (Rosa Luxemburgo, 2021) i del documental El Fil Rosa. Memòria dels moviments LGTBI (2018). Codirector dels programes «Plegar la manta» i «Aïllament: la presó dins de la presó» de 30 minuts

Irene Peiró @Icompains

Doctora en periodisme, experta en el discurs informatiu sobre habitatge.

Autora del llibre Busques una alternativa al teu banc? Preguntes i respostes sobre finances ètiques. (Edicions Els Llums, 2012), del blog Les claus de casa i de la tesi doctoral «Mitjans de comunicació i dret a l’habitatge: El discurs informatiu sobre habitatge des dels inicis de la
crisi econòmica de 2008 fins a l’actualitat i la incidència mediàtica de la PAH
».

Laura Ortiz

Periodista, especialista en mitjans de comunicació de proximitat i directora del Diari Som Mollet Baix Vallès.

La moderació i dinamització, a càrrec de Juanjo Ramón. Tècnic en comunicació especialitzat en comunicació social i comunitària, activista pel dret a l’habitatge, membre de PAH Mollet Baix Vallès i actualment escriu sobre habitatge a Catalunya Plural

Per 2 € podràs comprar un número pel sorteig que farem al final del debat.

El premi seran els següents llibres:

dret a l'habitatge

La ciutat sense veïns

Escrit per l’Andreu Merino, és el retrat cru d’una Barcelona on el dret a l’habitatge està cada cop més vulnerat. La concentració de la propietat, la manca de lleis per intervenir el mercat i l’empobriment de les persones dibuixen un escenari en què accedir a un pis acostuma a ser una quimera.

La investigació parteix de casos particulars per explicar situacions compartides per milers de barcelonins: des de l’impagament del lloguer fins al desnonament i la connivència del sistema judicial, passant per la vergonya de les màfies de l’ocupació.

La pandèmia de la Covid-19 ha posat l’accés a l’habitatge encara més al centre del debat polític i social, i ha portat al límit molts veïns que veuen com la ciutat els expulsa.

La PAH, manual de uso

Aprenentatges per a l’acció col·lectiva a partir de la lluita pel dret a l’habitatge.

En aquesta publicació, el periodista João França recull els testimoniatges de desenes d’activistes que, des de la generositat, comparteixen les seves experiències amb l’esperança que les estratègies ‒reeixides i fallides‒ d’aquest moviment per l’habitatge siguin d’utilitat per a totes aquelles persones i organitzacions que posen el cos per a fer les nostres societats més dignes, més amables, més vivibles

Habitar la Trinchera

Habitar la trinxera. Històries del moviment pel dret a l’habitatge a Barcelona, és el resultat d’estirar d’un fil. Una recerca que va començar el 2012 per abordar els orígens de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca es va convertir en una trajectòria d’entrevistes per parlar amb persones que han protagonitzat moviments molt diversos pel dret a l’habitatge i contra l’especulació immobiliària i urbanística a la ciutat de Barcelona en el darrer quart de segle.

Aquest llibre recull històries de victòries, de derrotes, però sobretot de lluites per transformar el món –o, si més no, la ciutat– i no resignar-se que la vida estigui regida pels interessos econòmics. Històries de la política que es fa a peu de carrer, sigui ocupant espais buits, recollint signatures per canviar una llei, assaltant el Fòrum de les Cultures des del mar o plantant un avet entre les runes del Forat de la Vergonya.

El Monstruo de la Vivienda – Trabajo y vivienda en la sociedad capitalista

Aquest assaig il·lustrat mordaç pren una cosa quotidiana aparentment simple, una casa, i analitza les relacions socials que l’envolten. Passant de pensaments i interaccions intensament personals, a forces polítiques i econòmiques a gran escala, es llegeix alternativament com el diari d’un treballador, un conte, una psicologia de la vida quotidiana, un relat històric, una introducció a la crítica marxista de l’economia política i un fanzine enutjat.

Un pas important per a desfer-se dels monstres, és deixar de pensar que són monstres. El capitalisme significa barris perifèrics i barris marginals, urbanitzacions de luxe i guetos. Significa desnonaments i pagament de dipòsits, pisos freds, mohosos, infectes però cars. Significa treballs repetitius, avorrits i perillosos, desocupació i falta d’habitatge. Vol dir aïllament, fraternitats imaginàries i veritables comunitats conservadores, prejudicis, racisme i correcció política. Significa especulació i regulació, creixement i recessió, crisi i guerra. Significa propietaris i prestadors usurers, policia i polítics, buròcrates i caps.

Quadern de formació: «Les estructures populars al moviment per l’habitatge català»

Escrit per la comissió de formadores surgida del I Congrés d’Habitatge de Catalunya, celebrat en el 2019.

El moviment pel dret a l’habitatge és un moviment polític que s’ha demostrat capaç d’influir en la societat i en el dia a dia de moltíssimes persones. Actuant com un subjecte, en una època històrica on la desmobilització i la fragmentació predominen, i malgrat que els problemes, la crisi, la catàstrofe, estan ben presents. La formació té moltíssim a veure amb això: cada aprenentatge concret, cada coneixement -més teòric o més pràctic- que compartim, que col·lectivitzem, fan del dia a dia dels nostres col·lectius i de les nostres estructures populars un procés constant de formació, que al cap i a la fi, fan de la nostra lluita una escola de revolució.

Des de la comissió entenem la nostra tasca formativa en tres sentits: primer de tot en termes pedagògics, considerem la formació com l’acumulació i la transmissió de coneixement polític, tècnic, pràctic, sindical o popular; en segon lloc com quelcom que es va creant, transformant, la formació és un vehicle de cohesió i organització; i per últim, a més de coneixement i organització, la formació pot ser i ha de ser part del procés de formació de classe, entès com la conformació d’un subjecte col·lectiu amb consciència i amb capacitat de transformar la societat.

llibreria l'illa

Comptarem amb la presència de la Llibreria L’lla per si vols comprar alguns del llibres disponibles.

Acabarem la jornada amb vermut popular on relaxar-nos i fer comunitat

Deixa un comentari

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: PAH Mollet del Vallès Baix Vallès.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a MaadixZone que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.