Exigim un compromís inequívoc urgent amb una nova llei d’urgència que restitueixi les mesures antidesnonaments anulades pel Tribunal Constitucional.
Avui traslladem a través d’una carta pública a les caps de llista de les eleccions catalanes i al nou Parlament la nostra indignació per l’anul·lació de l’ampliació de la Llei 24/2015 aconseguida amb el Decret Llei 17/2019 degut a una sentència del Tribunal Constitucional.
Amb aquesta carta interpel·la a Salvador Illa (PSC), Pere Aragonès (ERC), Laura Borràs (JxC), Jéssica Albiach (En Comú Podem), Dolors Sabater (CUP), Carlos Carrizosa (Ciutadans) i Alejandro Fernández (PP) per tal que adoptin un compromís públic que la primera llei d’urgència de la XIII Legislatura del Parlament de Catalunya restitueixi l’ampliació de les mesu25res antidesnonaments i de lloguer social aconseguides amb el DL 17/2019.
Fa tot just tres setmanes, milers de persones ho exigien al carrer i és reclam de la societat catalana.
Esperem una resposta pública així com una trobada urgentper traslladar la veu de les famílies en risc de desnonament i per aconseguir compromisos inequívocs en favor del dret a l’habitatge.
Carta pública a les caps de llista de les eleccions catalanes
i al nou Parlament català
A Barcelona, dia 25 de febrer de 2021
Sr/Sra,
El Grup Promotor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Habitatge a Catalunya, que va esdevenir la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per fer front a l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, volem traslladar-li la nostra indignació i preocupació pel fet
que l’ampliació de la norma aconseguida amb el Decret Llei 17/2019, de 23 de desembre, de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge; ha estat anul·lada per la sentència 16/2021, de 28 de gener, del Tribunal Constitucional.
Volem recordar que Catalunya continua liderant el rànquing de desnonaments diaris. Les Meses d’emergències estan saturades amb més de 1800 sol·licituds pendents. El parc d’habitatge públic no arriba al 2% del parc, mentre hi ha 3,5 milions d’habitatges buits a tot l’Estat, molts d’ells en mans de fons voltors i entitats bancàries rescatades amb diners públics. I ara, en pandèmica, una vegada s’aixequi l’estat d’alarma preveiem de nou una onada de desnonaments, augmentat per totes aquelles famílies a qui l’ampliació del D17/2019 protegia.
En aquest context d’emergència i vulneració de drets bàsics que fa gairebé 15 anys que dura, la Llei 24/2015 i la seva ampliació amb el Decret 17/2019, nascuts d’una iniciativa legislativa popular amb el suport de gairebé 150.000 signatures i del treball incansable dels moviments i entitats socials per defensar-la malgrat els atacs i impugnacions constants del PP i el “lobby” financer, ha evitat milers de desnonaments i ha estat solució per garantir el dret a l’habitatge de moltes famílies.
L’any passat es van signar més de 2.200 lloguers socials amb entitats financeres i grans tenidors i estaven en procés de signar 3.500 més, que aniran literalment al carrer si no reaccionen a temps. En relació a la
pobresa energètica, ha evitat més de 39.000 talls a Catalunya (dades de desembre de 2016).
La recent sentència del TC suposa l’anul·lació de les mesures urgents d’habitatge que obligaven a les entitats financeres i als grans tenidors a oferir lloguer social en els casos de renovacions de lloguer, finalitzacions de contracte i altres supòsits, com les famílies que davant la manca d’alternatives, habiten de forma precària i sense títol habitatge buits de bancs o fons voltors. En declara la inconstitucionalitat per defecte de forma argumentant que la temàtica legislada ho ha de ser en forma de llei i no de decret.
Estem convençudes que la nostra Llei 24/2015 i la seva ampliació són la garantia de compliment de l’article 47 de la Constitució i de la Declaració Universal dels Drets Humans, en relació a l’habitatge, i per tant plenament constitucionals. El defecte de forma pot ser ràpidament i urgent subsanat amb una nova llei: un cop més, es tracta de tenir voluntat política per fer-ho.
Ara que es conforma un nou Parlament a Catalunya i que vostè ostenta responsabilitats de Govern i a la Cambra, està a les mans complir amb coherència els compromisos adquirits, garantir el dret a l’habitatge per a tothom, i complir amb l’art. 47 de la Constitució Espanyola i els drets humans. Per tots aquests motius li demanem públicament a través d’aquesta carta, que:
Defensi públicament la Llei 24/2015 i la necessitat d’aquesta per fer front a l’emergència en
habitatge i a la pobresa energètica i treballi intensament perquè s’apliqui i es desenvolupi en
la seva totalitat.
- Defensi públicament la Llei 24/2015 i la necessitat d’aquesta per fer front a l’emergència en habitatge i a la pobresa energètica i treballi intensament perquè s’apliqui i es desenvolupi en la seva totalitat.
- Es comprometi a treballar i aprovar prioritàriament amb urgència una nova Llei que garanteixi el dret a l’habitatge i que restitueixi l’ampliació aconseguida amb el DL 17/2019. Aquesta ha de ser la primera norma aprovada d’urgència pel nou Parlament de Catalunya.
- Ampliar els drets que la Llei 24/2015 atorga a la resta de l’Estat, amb l’aprovació de la Llei estatal d’habitatge amb les aportacions de la PAH
El passat dissabte 6 de febrer, just a la meitat de la campanya electoral de les eleccions catalanes, milers de persones van sortir als carrers de Barcelona per defensar el dret a l’habitatge i exigir aquesta proposta prioritària i d’urgència.
Tres setmanes abans i també davant del Parlament, la Taula del Tercer Sector, el Col·legi de treballadores socials de Catalunya, l’AMC (Associació Catalana de Municipis), la FMC (Federació de Municipis de Catalunya), el Sindicat de Llogateres, la Marea Blanca, el Consell Nacional de Joventut
de Catalunya, el Congrés d’Habitatge, Bombers Indignats i la Comissió de Defensa de l’ICAB; van sumar-se a la mateixa demanda d’urgència i de mínims.
Catalunya ha de ser exemple de respecte absolut als drets socials per a tots i totes, com manen els pactes internacionals en matèria de Drets Humans ratificats, la Constitució, l’Estatut i el marc legal propi, els Tribunals Europeus i l’ONU.
La XIII Legislatura, ha d’ésser la del dret a l’habitatge digne i adequat, no la dels desnonaments i la pobresa energètica.
Esperem la seva resposta pública a aquesta carta així com una trobada urgent la propera setmana, abans de la constitució del Parlament i del Govern, per traslladar la veu de les famílies en risc de desnonament i per aconseguir compromisos inequívocs en favor del dret a l’habitatge.
Cap desnonament ni tall de subministraments més.
Cordialment,
El Grup promotor de la ILP Habitatge – Llei 24/2015 contra els desnonaments i els talls
Plataformes d’Afectats per les Hipoteques (PAH) de Catalunya
Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)
Observatori de dret humans DESC