Actualment esteu veient Noves mesures per a enfrontar la COVID-19 en lloguers

Noves mesures per a enfrontar la COVID-19 en lloguers

El passat 1 d’abril, enmig de la crisi sanitària generada per la COVID-19, es va publicar un nou paquet de mesures aprovades pel Govern per a fer front a la situació, complementant la moratòria hipotecària impulsada dues setmanes abans. Entre elles, es troben mesures a tenir en compte, encara que clarament insuficients, en matèria de lloguers, hipoteques i altres crèdits.

Les mesures per a hipoteques, sobre les quals ja advertim que eren limitades i insuficients, la tractarem pròximament, ampliant el resum i els documents útils que publiquem fa dues setmanes (consultar aquí resum i documents útils per a demanar-la)

Pel que fa a les mesures per a lloguers, la PAH reclama que s’exoneri a les afectades i que no hi hagi ni un euro més de diners públics que pugui subvencionar lloguers especulatius de grans propietaris. En canvi, cal compensar el petit propietari que té un habitatge llogat a un preu assequible per a poder viure i no pot arribar a un acord amb el seu inquilí.

Tothom sap que el problema de la bombolla de preus per a llogateres i llogaters ve d’abans de la COVID-19. Ho demostren els 253.473 desnonaments de lloguer del 2013 al 2019 a Espanya, 65.410 a Catalunya i 16.149 a Barcelona. Alhora que vam frenar la corba de contagi, cal protegir les inquilines dels impagaments. I després de guanyar al coronavirus caldrà doblegar la corba de desnonaments: els acumulats i els que es fixaran si no es protegeix ara a les inquilines. Necessitem un pla de xoc social.

No obstant això, fins i tot amb les grans limitacions de les mesures que han estat aprovades, és important facilitar informació als que aquest mes tindran dificultats per a pagar el lloguer.

Quines són les mesures per a inquilines que s’han aprovat?

1) Suspensió excepcional dels desnonaments de lloguer per a llars vulnerables sense alternativa: caldrà acreditar en els jutjats que la família es troba en una situació de vulnerabilitat sobrevinguda per culpa de la crisi de la COVID-19, es podrà sol·licitar una vegada s’aixequi l’estat d’alarma, ja que mentre duri els procediments de desnonament i els terminis administratius associats estan suspesos. També es podran suspendre els judicis durant 6 mesos fins al mes d’octubre.

2) Pròrroga dels lloguers que finalitzin entre el 2 d’abril i fins a dos mesos després de la fi de l’estat d’alarma: per un màxim de 6 mesos mantenint les mateixes condicions, i l’arrendador haurà d’acceptar la sol·licitud, tret que hi hagi un altre acord més beneficiós entre les parts.

3) Moratòria del deute de lloguer en cas de grans tenidors i empreses o entitats públiques d’habitatge: ajornament o la condonació total o parcial de la mateixa per acord; i si no n’hi ha, es podrà sol·licitar fins al 2 de maig l’ajornament temporal i extraordinari (moratòria). La Propietat podrà triar entre reducció del 50% del lloguer durant el temps que duri l’estat d’alarma i posteriors (màxim 4 mesos), o una moratòria pel mateix temps d’aquest, que es pagarà fraccionat sense interessos durant almenys 3 anys, sempre dins de la vigència del contracte. 

4) Modificació de les condicions contractuals en el cas de petits propietaris: ajornament o la condonació total o parcial dels lloguers amb caràcter voluntari-acord; i si no s’assoleix, es podrà demanar fins el 2 de maig l’ajornament temporal i extraordinari en el pagament de la renda, al qual la Propietat ha de respondre en 7 dies laborables les condicions que accepta o possibles alternatives. 

5) Avals estatals per a pagar els lloguers i ajuts públics per a retornar els microcrèdits:  els primers se sol·liciten a les entitats bancàries amb un termini de devolució de fins a sis anys, prorrogables i sense despeses i interessos per al sol·licitant, per un import màxim de 6 mensualitats i per a ambdues situacions (3 i 4). Les ajudes són per a retornar les ajudes transitòries de finançament (microcrèdits) d’aquelles llars que no s’hagin recuperat, fins a 900 €/mes i fins al 100% de la renda de lloguer. Es demanaran a les comunitats autònomes i encara no estan actives. 

Entrem la meva família i jo en aquestes mesures?

Per a poder acollir-se a qualsevol d’aquestes mesures, la unitat familiar ha d’estar i poder acreditar una situació de vulnerabilitat econòmica definida per la llei (vegeu document de resum), complint dos supòsits: (a) situacions d’impacte econòmic laboral per COVID-19 (atur, ERTO, reducció de jornada per cures en cas de ser empresari, altres circumstàncies similars que suposin una pèrdua substancial d’ingressos), sempre que els ingressos de la unitat familiar no superin el mes anterior a la moratòria els 1.613,52 € (3 IPREM mensual, amb ampliacions per supòsits concrets); y (b) quota de lloguer + subministraments ≥ 35% ingressos nets de la unitat familiar.

El que em lloga és un gran tenidor-propietari o un petit propietari?

És un gran tenidor la persona física o jurídica que sigui titular de més de deu immobles urbans (habitatges, locals, solars, edificis en construcció), excloent garatges i trasters, o una superfície construïda de més de 1.500 m². La resta són considerats petits tenidors per aquesta llei (encara que una empresa amb menys de 10 immobles o un particular amb 9 habitatges, hauria de ser considerat com a tal).

Quins terminis tenim per a sol·licitar-les? 

Molts lloguers es paguen abans del 2-5 d’abril, per la qual cosa tot i que el termini per a la sol·licitud de condonacions o moratòries és fins al 2 de maig, sí que té urgència de presentar com més aviat millor els escrits i documentació acreditativa. No cal preocupar-se pels terminis de sol·licitud per a la suspensió dels desnonaments de lloguer, ja que apliquen a partir que s’aixequi l’estat d’alarma, estant actualment aturats.

Quan podré accedir als documents útils per a sol·licitar-les?

Per a facilitar l’empoderament i defensa de les persones i puguin beneficiar-se de les mesures, s’ha resumit tot això en un document amb la informació bàsica (vegeu adjunt).

En aquest moment, estem treballant ja en documents útils per a sol·licitar tals mesures, que pròximament penjarem a les nostres webs, prioritzant primer els més urgents.

La llei que cal consultar per a més informació és el Reial Decret-llei 11/2020, de 31 de març. Les mesures de lloguers estan en els articles de l’1 al 15, i les d’hipoteques i altres crèdits en els articles del 16 al 27.

Si tens algun dubte, pots escriure’ns a pahxmolletdelvalles@gmail.com. És important tenir en compte que tota aquesta documentació és un material que s’anirà adaptant, sobre la base de com evolucioni la situació i al seu ús en casos concrets.