You are currently viewing La PAH registrem una Llei pel dret a l’habitatge davant els retards del Govern

La PAH registrem una Llei pel dret a l’habitatge davant els retards del Govern

Més de 150 entitats i 9 grups parlamentaris exigeixen la Llei de garantia del dret a l’habitatge digne i adequat

Aquesta Proposta de Llei ha estat elaborada per organitzacions de la societat civil que porten molts anys treballant sobre el terreny la problemàtica de l’habitatge davant la falta de solucions i l’escassetat de recursos per part de l’administració pública, i compta amb el suport de més de 120 organitzacions de tots els àmbits: socials, sindicals, juvenils, de pensionistes, de consumidors…

La nostra Llei de Garantia del Dret a l’Habitatge Digne i Adequat afronta els diferents aspectes que s’han d’abordar si es vol garantir el Dret a l’Habitatge i resoldre la crisi habitacional que arrossega el nostre país.

Per al seu registre, hem comptat amb el suport dels partits polítics Unidas Podemos, ERC, EH-Bildu, JuntsxCat, Más País, CUP, Compromís, Nueva Canarias i BNG, que han compromès amb les seves signatures el suport, tant a aquesta llei com a les mesures que conté.

Un pas endavant enfront del bloqueig del PSOE

L’elaboració i el registre de la Llei de Garantia del Dret a l’Habitatge es dona davant de l’immobilisme d’un PSOE que va prometre l’aprovació de la Llei pel Dret a l’Habitatge per al passat mes de febrer passat i que també ha incomplert el seu compromís amb la societat i amb els seus socis de Govern de regular el lloguer i impedir els desnonaments. Un compromís que li va permetre aprovar els pressupostos 2021.

Però aquesta llei no sorgeix d’un conflicte entre socis, sinó d’un conflicte social que enfronta poderosos lobbies financers i immobiliaris ‒que veuen en l’habitatge una forma d’especulació i enriquiment‒, amb la resta de la societat: en els primers sis mesos de 2021 portem acumulats 22.532 desnonaments malgrat les mesures especials de protecció per la pandèmia, confirmant el caràcter sistèmic de l’emergència habitacional que patim a Espanya.

Espanya és un dels països del món en què les famílies destinen una major proporció més dels seus ingressos a pagar el lloguer a causa de les desproporcionades pujades durant els últims sis anys, fet que ha generat un empobriment total a les llars inquilines.

Per tot això, les organitzacions que defensem l’habitatge fem un pas endavant i registrem aquesta llei per garantir la protecció del Dret a l’Habitatge. Aquest gest ho fem acompanyades d’una gran majoria social representada a través de més de 120 organitzacions socials, sindicals, juvenils, de pensionistes, de consumidors… En definitiva, amb una transversalitat tan àmplia com ho és aquest Dret.

Portavoces estatales PAH desde Terres de l’Ebre, Mollet del Vallès y Castilla la Mancha
Saliendo del registro

El contingut de la llei

Aquesta llei es desenvolupa en compliment dels compromisos internacionals d’Espanya en matèria de Drets Humans, així com del propi mandat constitucional, per garantir el Dret a l’Habitatge i eliminar les traves que impedeixen a centenars de milers de ciutadanes l’accés a un habitatge adequat i digne.

La Llei que hem registrat avui s’estructura en nou títols, amb un total de 94 articles, en els quals s’estableixen les bases per fer efectiu el dret a l’habitatge.
Com a aspectes fonamentals:

  • S’estableix el Dret a l’Habitatge com a dret subjectiu exigible per assegurar la seva protecció, i s’estableixen noves garanties judicials molt definides per evitar l’abús de Dret contra els habitants susceptibles de desnonament, el que ha estat condemnat reiteradament pels Tribunals de Justícia Europeus i el Comitè DESC de Nacions Unides.
  • En matèria de desnonaments, la llei prohibeix els desnonaments a persones o famílies vulnerables mentre no hi hagi garantia d’un reallotjament digne i adequat, i obliga els grans propietaris a fer lloguers socials com a opció prioritària davant el desnonament. Es prohibeixen expressament els desnonaments amb data oberta i es legislen diferents mesures per evitar el sobreendeutament, com són la dació en pagament i es limita la responsabilitat al ben hipotecat incloent major efectivitat a una segona oportunitat i aconseguir deixar enrere la llei hipotecària injusta que ha arrasat els somnis de milers de famílies i dels seus avaladors.
  • En matèria de lloguers, la llei presentada implementa una regulació dels lloguers flexible sobre la base d’un índex de mercat, amb l’objectiu de limitar i abaixar el preu de les rendes perquè suposin un cost assumible per a la majoria de la població. Així mateix, la renovació automàtica i obligatòria dels contractes d’arrendament, sempre que el llogater hagi complert amb les seves obligacions i l’arrendador no necessiti l’habitatge per a gaudi propi o d’un familiar. Els honoraris seran sempre a càrrec de la part arrendatària.
  • En l’àmbit del sensellarisme, la Llei estableix el Dret a l’Habitatge com a Dret subjectiu i garanteix la protecció immediata en allotjaments adequats per a tota persona que caigui o es trobi en situació de sensellarisme.
  • Pel que fa a parc d’habitatge públic, amb l’objectiu de protegir-lo i ampliar-lo es prohibeix la seva venda i es fixa un objectiu de solidaritat urbana del 20% abans de l’any 2050 per a mobilitzar habitatge mitjançant diferents eines, com són la cessió obligatòria, el tempteig i retracte de grans tenidors com pot ser la Sareb i entitats financeres rescatades amb diners públics en 2009.
  • Així mateix es garanteix l’accés a subministraments bàsics, creant una tarifa social i prohibint els talls d’aigua, llum o gas a persones en exclusió residencial.
  • Per finalitzar, la Llei desenvolupa la participació ciutadana en polítiques d’habitatge i s’aborda el règim de control i sancionador per desenvolupar les diferents mesures explicades.

Aquest conjunt de mesures estructurals són necessàries per a revertir un model antisocial d’habitatge basat en el transvasament sistemàtic de diners públics a butxaques privades, sense generar cap valor al patrimoni públic (la lliure especulació), que ha portat a desenes de milers de persones a perdre-ho tot davant la inacció dels diferents governs.

En aquest moment i amb els suports parlamentaris que ja s’han compromès a recolzar-la, només la negativa del PSOE impedeix que el Dret a l’Habitatge passi a estar protegit amb totes les garanties.

Exigim al PSOE que es posi també de la banda de la ciutadania i aplani el camí per a l’aprovació d’aquesta Llei, començant per agilitzar el seu pas per la Mesa de Congrés i per donar llum verda votant Sí a la seva presa en consideració.

Per la nostra part, des d’avui mateix comencem a organitzar-nos per redoblar la pressió i mobilitzar la població general per a aconseguir aquest objectiu i garantir l’accés a un habitatge digne, adequat, assequible i accessible.

Sí que es pot!

Consulta la llei i la campanya en iniciativaleyvivienda.com

Llei completa